Плодните храсти в озеленяването

Публикация юли 17, 2020 | няма коментариКакво знаем за плодните храсти? Обикновено те се свързват с горите и сме свикнали да ги виждаме, разхождайки се в планината или по високите полета. При тези условия са във вид на високи храсти или ниски дървета, които служат предимно за храна на различни животни- бозайници, птици.

За озеленителната практика плодните храсти имат значима роля. Те са декоративни с пролетния си цъфтеж, плодовете им са ефектни на външен вид и не на последно място, имат широко приложение в различни сфери- кулинария, фармация, дърводелство и др. Видовете плодни храсти използвани в озеленяването са обикновен дрян (Cornus mas), черна арония (Aronia melanocarpa), червено френско грозде (Ribes rubrum), касис (Ribes nigrum), къпина (Rubus fruticosus), малина (Rubus idaeus) лешник (Corylus avellana), червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea), черна боровинка (Vaccinium myrtillus), напоследък желан вид е и годжи бери (Lycium barbarum).

Предпочитани от клиентите ни са червеното френско грозде, аронията и дряна.
В по-голяма степен плодните храсти се използват при озеленяване на частни дворове, но при подходящи случаи се използват и в обществени обекти.

В следващите редове ще прочетете любопитни факти за 3-те най-харесвани и използвани плодни храсти.

Червеното френско грозде (Ribes rubrum) е най- предпочитаният вид за отглеждане в градината вкъщи и е известен като червен касис. Растението е медоносно, като нектара от цветовете му е по-достъпен за пчелите, за разлика от този в цвета на черния касис. Този факт е важен за хората, които искат да отглеждат в градината си растения, които привличат пчелите, с оглед запазване на пчелите като ценен биологичен вид.

Декоративните качества на вида идват най- вече от баграта на плодовете, тъй като цветовете са дребни, жълто-зелени на цвят и трудно се забелязват, докато плодовете са ярко червено обагрени и събрани на клонка до 20 броя.

Плодовете и листата са частите от растението, които имат голямо приложение в различни сфери. Листата имат антисептични свойства, дължащи се на танини, етерични масла и витамин С, съдържащи се в тях. Поради това сокът от плодовете на червеното френско грозде има имуностимулиращо и укрепващо действие върху човешкия организъм. Червеният касис може да окаже чудесен ефект върху състоянието на косата и кожата затова често се използва при производството на козметика.

Заради множеството ползи събрани в плодовете, в кулинарията те се използват за направа на сокове, коктейли, десерти и др., като за предпочитане е плодовете да се консумират пресни, за да не се губят ценните им качества.

Интересен факт е, че при брането не трябва да се използват метални съдове, тъй като киселините на плода взаймодействат с метала и образуват вредни за човека съединения.

Друг харесван и често използван плоден храст е черната арония (Aronia melanocarpa). Тя е невзискателно за отглеждане и богато на полезни свойства растение. През пролетта цъфти с дребни бели цветове, събрани в съцветие. Храстът е декоративен напролет с цветовете си, а през лятото с тъмно сините си плодове. За разлика от френското грозде, плодовете на аронията имат стипчив вкус, което не я прави предпочитана за директна консумация. От добре узрелите плодове може да се направят сладко, компот и вино, а сушените плодове се използват за чай. За направа на „сушен плод“ е по-добре плодчетата да се намачкат или смелят, така чаят ще придобие приятен наситен синьо-лилав цвят.


Аронията е известна като силен имуностимулант и антиоксидант. Съдържа витамин С, К, В1, В2, В5 и В9, както и макроелементи- калий, калций, магнезий и желязо.

В интернет имат множество рецепти за приготвяне на сладка и вино от арония.

Последният от 3-те предпочитани за градината плодни храсти е дрянът (Cornus mas). Дрянът е растение-символ в българските традиции и обичаи. В българският фолклор клоните на дряна са символ на здраве и дълголетие. Това е една от причините мнозина да желаят да отглеждат в градината си именно дрян. Малко известен факт е, че от дървесината му са се изработвали дървените части на гайдите и кавалите.

Видът е разпространен в цялата страна до 1500 м.н.в, невзискателен е и може да се отглежда с успех във всеки двор. Предимство е, че предпочита по-сенчести места за обитаване. Така може успешно да се използва в зоните на двора, където поради липса на достатъчно светлина не могат да бъдат отглеждани светлолюбиви видове.
Интересен факт е, че напролет цветовете му са първата храна на пчелите, а плодовете узряват чак през септември-октомври. Те имат сладко-кисел вкус и са стипчиви като аронията.

Зелените плодове са били мариновани и консумирани като маслини в Рим и Древна Гърция. Добре узрелите плодове се използват не само за храна, но и като лечебно-профилактично средство. Те са богати на витамин С, лесно усвоими органични киселини и минерални соли.

В заключение може да кажем, че все по-често в озеленяването се използват плодни храсти. Клиентите искат в двора си да имат не само декоративна растителност, но и плодни дървета и най-вече храсти, за да могат да се наслаждават на ползите от плодовете.

автор: ландш.арх. Кристина Цонева