Пролетно обновяване на градината

Публикация мар 31, 2021 | няма коментариС настъпването на пролетта желанието ни да прекарваме повече време навън се увеличава значително. Слънчевите дни предразполагат да започнем работа в градината и да реализираме идеите си за нейния облик. В следващите редове ще обобщим кои са нещата, които можем да направим, за да имаме добре изглеждаща и функционална градина.
Във всяка градина има по- малка или по- голяма тревна площ. За да изглежда тревната покривка добре трябва да положим грижи за нея още напролет. Освен добре познатото поливане и косене на тревата има и други мероприятия, които спомагат за доброто и развитие, а именно аерирането, торенето и подсяването. Добре е след като температурите достигнат 15°С в няколко последователни дни да аерираме тревата, без значение с машина или ръчно. Премахването на отмрялата миналогодишна трева позволява добро проникване на вода и хранителни вещества в корените на запазилия се тревен чим и ускорява развитието на новия. В случай, че в тревната площ има места, където тревния чим е унищожен се налага подсяване, като е добре то да се направи със същата тревна смеска, която е използвана при създаването на тревната площ. Като последна сезонна грижа трябва да наторим тревата с подходящи торове, в зависимост от нуждите и състоянието й. Препоръчва се торене след консултация със специалист, за да бъде уточнен вида тор и количеството, необходимо за дадената площ. След тези сезонни грижи тревната покривка ще е устойчива и в добро състояние за предстоящите летни месеци.

Друг елемент в градината са цветята. Препоръчва се те да са разположени в цветни лехи, с оглед на по- доброто им естетическо въздействие и лесно поддържане. В случай, че използваме едногодишни цветя пролетта е времето, в което избираме кои видове ще засадим и подготвяме избраното място като го прекопаваме и оформяме. Ако цветята са многогодишни внимателно разрохкваме почвата, за да подобрим водо-въздушния режим, като същевременно премахваме плевелите. При необходимост орязваме миналогодишните клонки, за да стимулираме растежа на нови. Ако ще изграждаме изцяло нова цветна леха трябва внимателно да изберем видовете според времето им на цъфтеж, така че да осигурим максимален период, в който да има цъфтящи растения. По този начин увеличаваме декоративния ефект на цветната зона. В близост до цветните лехи може да се предвиди и зеленчукова или овощна зона, като така се спомага за ефективното опрашване на плодните растения от пчелите. При избора на цветя може да се вземе предвид и това дали те са медоносни. За да запазим пчелите като вид може да използваме растения като лавандула, мащерка, здравец, ружа, невен и други, тъй като те са медоносни растения и служат за храна на пчелите. От друга гледна точка задължително трябва да имаме предвид зоната, в която засаждаме тези растения да не е в непосредствена близост до кътове за отдих или зона за игра на деца, за да се избегнат евентуални неприятни ситуации.

Освен цветните лехи в градината може да имаме и декоративна растителност под формата на вечнозелени и цъфтящи дървета и храсти. През пролетта е добре да се погрижим за тях като ги прочистим от загнили през зимата клонки и листа и наторим почвата, за да стимулираме богат и продължителен цъфтеж и увеличим устойчивостта на растенията на болести и неприятели. Растенията, които са имали специфичен начин на зазимяване следва да се отзимят- прекопаят, подрежат с цел оформяне и други дейности, различни за всеки конкретен вид растителност.

Зеленчуковата зона в градината е все по- желана от хората, тъй като домашно произведените зеленчуци са неповторими по вкусови качества. Необходимо е правилно да се определи мястото ѝ в градината така, че да се осигурят нормални растежни условия за растенията и едновременно с това да не се наруши декоративния вид и дизайн. Добре е мястото, определено за зеленчукова градина да е наторено и прекопано преди засаждането на растенията, независимо от вида им. Най- предпочитани за отглеждане в домашната градина са доматите, чушките и различните видове подправки като мащерка, мента, риган, розмарин и босилек. Тези растения не изискват големи площи за развитието си и дори да им отделим по- малка зона в градината може да се задоволи потреблението на едно семейство. Освен това наличието на пресни подправки в градинита е лукс за всеки ценител на добрата храна

Не последни по важност са овошните дървета. Почти няма български двор, в който да липсва плодно дърво- ябълка, круша, вишна, череша или друго. Грижата за овошните дървета е много специфична по отношение на подрязване, торене, борба с болести и вредители. За да се радваме на изобилие от качествени плодове е нужно да се направи предцъфтежно пръскане през март- април, като превенция от болести и вредители по младите клонки. В зависимост от вида овошки и техните нужди се правят и други пръскания през лятото и есента. Резитбите за просветляване на короната също се правят през пролетните месеци преди разлистване. Нужно е да се премахнат всички клони, растящи навътре в короната и тези успоредни на тях. Неписано правило е, че короната е достатъчно добре подрязана, ако врабче може да прелитне през нея.  Препоръчително е да се направи консултация със специалист овощар по въпросите, свързани с тънкостите в грижата за овошките.

Всеки може да подобри сам условията, при които отглежда растителността в градината си, но консултация или проект от специалист винаги е по- доброто решение с оглед оптималното използване на площите при най- висок декоративен ефект.

автор: ландш.арх. Кристина Цонева